top of page

Žarovnije BBQ Specials, 14. marec, 2018 

 

Vrnitev

Ogromno se je zgodilo. Nazadnje smo zaključili leto 2016. Hja...pot nas je res peljala skozi zelooo zanimivo leto 2017. Tako zanimivo je bilo, da smo kar malo pozabili na lastno bistvo. Vse je zabeleženo na drugih kanalih in če koga res zanima se vse najde. No....mi pa smo konec leta 2017 tudi potegnili črto in ena glavnih ugotovitev je bila, da potrebujemo premik nazaj k lastnemu pravemu poslanstvu. Žarovnije se tako, poleg novih zadolžitev v slovenskem BBQ društvu, tekmovanj, lastne BBQ ekipe itd. vračajo na pot svojih sanj. Predajanje znanja in bujenje prave zavesti o ognju, dimu in mesu. To je to..... 

Naš prvi lastni BBQ Class

Po letih dela za preboj BBQ-ja in dela za BBQ Community, ki sedaj lepo živi, smo se odločili ponuditi še nekaj več. So ljudje, ki z veseljem sledijo socialnim omrežjem, so ljudje, ki se z veseljem udeležijo srečanj in delavnic, a vendar obstajajo tudi ljudje, ki bi se radi ukvarjali s to lepo strastjo, ki ji rečemo BBQ, pa nekako ne morejo "ven". Ali je problem omejen čas ali kaj drugega...kakorkoli. Naš tečaj je zato pripravljen za bolj intimno in družinsko okolje, kjer se prava barbecue pot vedno začne.

 

WAY OF A PITMASTER - HOW TO LIVE LOW&SLOW - TRUE BBQ, je poseben tečaj. Za tiste, ki želite to izkušnjo doživeti s svojo družino in prijatelji - pri vas doma. Lahko nam pišete na info@zarovnije.si ali pokličete po telefonu 041 267 207 za več informacij in se bomo prilagodili vašim željam. Hvala in srečno!   

Anchor 1

Žarovnije BBQ Specials, 8. november, 2016 

 

Čakaj.....je res že skoraj konec leta 2016? 

 

Ne še....ampak veliko se je zgodilo in prihaja obdobje, ko

se bo potrebno malo umiriti. Naša žarovnijska družina se

počasi pripravlja na tretjega člana in tempo dogajanja bo

preko zime počasnejši. Mineva dobro leto od začetka naše

zgodbe. Žarovnijske, družinske in prijateljske.

Če za kaj sem vesel, da sem letos spoznal izjemne ljudi.

Potrdilo se je, kar verjamem od samega začetka.

BBQ CONNECTS PEOPLE! Iskreno.

Sredi kaosa delovne, študijske, nosečniške in še kakšne 

vneme nam je uspelo pripraviti tri BBQ srečanja, kar je bila

še na začetku leta zelo pobožna želja. Ampak treba je

verjeti in se malo potruditi. Tukaj so potrebni pravi prijatelji.

Prvi dogodek, že v začetku poletnih počitnic, smo speljali v legendarnem Alter baru pri prijateljih, kakopak.

Ne znam opisat zadovoljstva. Lepo je dobiti potrditev na takšen način. Odziv je bil naraven. Organski. Pristen. Spomnim se, da sem zvečer samo sedel in skoraj ne verjel, da je vse potekalo dobro. Sledilo je še eno druženje na začetku šolskega leta v Caffe Bernardi na Viru pri Domžalah, kjer so se nam že pridružili novi navdušeni pitmajstri. Sem smo že povabljeni naslednje leto. Pripravilo se bo pravo družinsko BBQ druženje. Žarovnije so se vmes pokazale še na All American Cars Meeting - Piston Riot 2016 in verjetno prvič pripravile pravi ameriški BBQ vsem zbranim, pa čeprav je bil samo "demo cook" in je za marsikoga zmanjkalo. Drugo leto se zagotovo vrnemo. Lasten V8 pa bo še malo počakal. Povsod je BBQ navdušil. Res je nekaj žarovniškega v tem. Kakšen pa naj bo odziv na ogenj, dim in meso? Low&Slow BBQ žarovnije vedno delujejo, bodite prepričani da ja. Je pa pri vsej stvari od začetka prisotno tudi pivo. Pa ne mislim le zadovoljstva ob uživanju te pijače, ampak smo nekje vmes vstopili v ta BBQ - ju zelo podoben svet, svet craft pivovarstva. Ne, v Žarovnijah ne varimo in ne bomo varili piva. Je dovolj drugih. Dobrih. In v veliko čast si štejemo, da so se naše poti prekrižale z nekaterimi od najboljših craft pivovarjev pri nas. Za nekatere resnično veseli lahko rečemo, da smo postali prijatelji. Leto smo zaključili z sodelovanjem in soorganizacijo prvega Fish Home Brew&Q festa v pivovarni Human Fish na Vrhniki. Z ekipo DLDP (Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva) in ekipo Human Fisha smo speljali odličen beer&bbq fest. Idealen ambient, smokerji, ljudje z BBQ podlago, hudo dobro pivo in rock'n''roll. Žarovnije so tokrat predstavile svojo BBQ ekipo The Rebel BBQ Brothers, ki je tudi zmagala na ocenjevalni degustaciji. Res pa, da je absolutna zmagovalna ekipa leta 2016 - Mala Raketa, manjkala. To pomeni samo eno.....novo soočenje v letu 2017. Najbolje, da ste zraven tudi vi!

LOOKING FORWARD

Anchor 3
Anchor 4
Anchor 2

Žarovnije BBQ Specials, 6. april, 2016 

 

Oglje, briketi, les ... saj vse gori vendar...

 

Začnimo na začetku. No....ne čisto. Žar že imate, kajne?  

Začnimo tam, kjer si je treba najprej malo umazati roke. Ste že

kdaj stresli kar celo vrečo oglja v žar pa se potem čudili, da se

vžiga celo večnost? Verjetno...sklepamo po sebi. Običajno 

dosegljivo oglje iz trgovin in bencinskih črpalk raje kar črtajte

s svojega seznama nakupov. Naj na pakiranju piše karkoli, 

zelo verjetno vsebuje oglje iz slabših oz. celo neprimernih vrst

lesa. Danes domače oglje najdete po le parih klikih na spletu.

Verjetno se bo treba odpeljat kam na podeželje, zato se takrat

dobro založite z ogljem in ne bo vam žal. Takšno oglje, kot je na

naši sliki je pravo. Veliki kosi, velika moč in dovolj dolgo gorenje

tudi za low&slow pečenje. Pomembno je, da v žar pretresete le

kose oglja. Prah in drobno oglje na dnu vreče, pa raje zavrzite.

 

Najlažje pa bo začetniku pričeti z uporabo briketov. Danes tudi

pri nas že  dobimo dobre brikete, čeprav večinoma le v sezoni.

Kot namig vam povemo, da jih najdete v eni od trgovskih verig

pakiranega v rdeče - črni embalaži z belimi napisi po 2,5 kg.

Kvalitetni briketi so v prednosti v primerjavi z ogljem. Vsi so enake velikosti. Gorijo dolgo in enakomerno in so zelo preprosti za uporabo. Predlagamo Vam, da se ob vsakem obisku trgovine založite z vrečko ali dvema. Tako vam bo ostala zaloga tudi za zimske mesece, ko jih v trgovini ne bo. 

 

Na koncu moramo omeniti tudi les, ki pa ga bomo v naših kettle žarih in bullet smokerjih verjetno le malo uporabljali v vlogi glavnega goriva. Tisti, ki pa imajo doma večje smokerje in dovolj prostora za kurjenje lesa za žerjavico, ga bodo prav tako lahko uporabili namesto oglja. Način je tak, da se žerjavica ustvarja drugje in dodaja v smoker. Na žerjavico se občasno doda poleno ali dve, ki poskrbi za dim. Primeren les pri nas je hrast, bukev, jablana, češnja in tudi javor. Iglavcev in pa lesa, ki prehitro gori pa se izognimo.

 

Oglje ali brikete lahko prižgemo na več načinov. Lahko ju zložimo na kup in prižgemo gorilno kocko spodaj ali pa v vrhu kupa. Če potrebujemo hitro pripravljen uporaben ogenj, uporabimo kamin za prižiganje "charcoal chimney" v katerem bo oglje pripravljeno v 10 - 15 minutah in že boste pekli. Edino pravilo je, da pričnete s peko, ko je oglje belo razžarjeno. Vaš sosed s plinskim žarom pa bo morda kakih 5 minut pred vami začel s peko, a ostal bo prikrajšan za poseben obred prižiganja ognja. Pa tudi dišalo bo lepše pri vas. Kvalitetno slovensko oglje in poseben izbor briketov bo kmalu na voljo tudi v Trgovini žarovnij.

 

 

 

 

 

 

 

Žarovnije BBQ Specials, 13. marec, 2016 

 

Preden se lotimo bolj zahtevnih receptov, med katere sodi tudi

priprava prave "american bacon" slanine, Vam danes zaupamo

recept za nov žarovnijski prašek, ki popestri vse preko česar ga

posujemo. Včasih pa se mu ne moremo upreti in si ga

pripravimo kar tako, namesto čipsa. Bacon Candy je preprosto

popolna zmes sladkega, slanega, dimljenega in hrustljavega.

Pripravimo ga v pečici.

 


Bacon Candy

 

500gr na tenko narezane dimljene slanine (ne suhe pancete)

1 skodelica sladkorja

začimbe po želji: cimet, čili, five spice

peki papir

kuhinjski nož

 

Pripravimo pekač s peki papirjem in pečico segrejemo na 150°C.

Sladkor stresemo na krožnik in rezine slanine po obeh straneh

pritisnemo na krožnik, da so enakomerno obložene s sladkorjem.

Slanino zložimo na peki papir tako, da se rezine malo prekrivajo.

Rahlo posujemo z željeno začimbo in pekač postavimo v pečico.

Pečemo toliko časa, da je slanina hrustljava in sladkor

karameliziran. Ko je gotovo, naj se napol ohladi. Slanino, ki se zaradi sladkorja sprime, še toplo zvijemo kot palačinko in postavimo pokonci v večjo skodelico. Maščoba se bo tako lahko odcedila. Nadaljujemo lahko, ko je zvitek čisto ohlajen, trd in krhek. Z nožem na deski zvitek nasekljamo in Bacon Candy je pripravljen. Uporabi ga na solatah, sendvičih, burgerjih, krompirčku, zapečenih makaronih s sirom, muffinih in še kje. Posutega preko kepice vanilijevega sladoleda pa bi bilo najbolje dovoliti le ob posebnih priložnostih. Sporoči, če ti je všeč, pa dober tek.

 

 

 

 

Žarovnije BBQ Special, 7. marec, 2016

 

Za začetek bo najbolje, da začnemo na začetku. Predpogoj za res dober BBQ so predvsem sestavine. Morda bi mislili, da gre tu le za meso, a bi se zmotili. Glavne so prave začimbe, vključno z dimom. Najprej pa RUB.

 

RUB je skupna beseda za začimbe, ki jih uporabljamo v procesu priprave BBQ žarovnij. Osnovne sestavine so sol, sladkor in razne začimbe ter zelišča. Sicer je beseda angleška, a si je potrebno samo predstavljati kako mešanico "vribamo" v kos mesa in je razlaga jasna. RUB-i se razlikujejo glede na vrsto mesa, ki ga pripravljamo. Žarovnijski prašek Št. 1, pa je primeren za skoraj vse. Samo goveje meso za začetek raje "zribamo" samo s črnim poprom in soljo.

 

Žarovnije PCS Rub (svinjina, piščanec in losos)

 

1 skodelica rjavega sladkorja (bolj temen je, boljše je)

1/3 skodelice nejodirane morske soli 

1 žlica sladke paprike

1 žlička česna v prahu

1 žlička čebule v prahu

1 žlička sladke dimljene paprike 

1 žlička kajenskega popra (prilagodljivo glede na osebni okus)

1/2 žličke zdrobljenega koriandra

1/2 žličke zdrobljenih gorčičnih semen

1/2 žličke črnega popra

1/2 žličke cimeta

1/2 žličke ingverja

 

Meso predhodno premažemo z oljem ali gorčico. Lahko tudi z

obema. Olje topi aromatične spojine v zeliščih in začimbah, gorčica

pa doda svoj del k mariniranju tudi zaradi kislin, ki jih vsebuje poleg lastnega aromatičnega okusa. Meso po "rubanju" lahko pustimo v hladilniku preko noči, priporočljiv čas pa je vsaj 3 ure. Pred peko naj najprej doseže sobno temperaturo. 
 

 

 

 

bottom of page