top of page

Slovenian BBQ Society

Updated: Dec 7, 2023


Mi smo nazaj in delamo! Delamo praktično od zadnjega lanskega bloga, ki sem ga ravnokar še enkrat prebral, odkar sem ga napisal in objavil. Vse drži. Mogoče je to del opravičila, da ste čakali na nov zapis tako dolgo. Mogoče pa opravičilo sploh ni potrebno. Ko bi človek lahko lažje interpretiral signale iz okolice, bi bilo včasih res dobrodošlo. Mnogo se je zgodilo od našega zadnjega zapisa in mnogo se ima še zgoditi. Punčka je zdrava, vesela in radost je neizmerna. Love&family&bless.

V začetku leta, po tem, ko smo najavili rahlo zatišje v Žarovnijah, se je pravzaprav začelo odvijati s polno paro. Zares. Najprej je bil na vrsti KCBS Judge Class. Tam smo se srečali s somišljeniki iz Slovenije in priseglo nas je prvih 6 slovenskih KCBS Certified BBQ Judge in en Table Captain. Ni bilo dolgo po tem, ko smo sedeli skupaj za eno mizo na Viču, kjer se je zakoličila pot in smer, ki si jo vsi želimo slediti. Nastal je SBBQS - Slovenian BBQ Society. Predstavili smo ga kar v edini neodvisni angleški reviji: UK BBQ MAG. Hvala, Mr. Marcus Bawdon - Country Wood Smoke, CWS.

SBBQS vprego sestavljamo štirje "konji" obsedeni z BBQ kulturo in dobrotami iz smokerjev. Konji bo kar pravšnja beseda, dodal bom samo še vlečni konji. Voz pač želimo resnično potegniti v pravo smer in obenem prehiteti vse, kar BBQ danes ni - pa se prevečkrat samoumevno, kot tak razume.

Konj 1: Dejan Turk - prvi BBQ chef pri nas (Huda Kuha, Tokyo Piknik, Kralj Žara...)

Konja 2 in 3: Milan Stjepanovič in Aleš Omejc - BBQ scouta do Texasa pa i šire (Yoder Slovenija)

Konj 4: Peter Hajdu - yours truly (Žarovnije BBQ Special, ProQ smokers Slovenija)

Kot so Žarovnije projekt, ki je nastal za BBQ community, je tudi SBBQS nastal z željo širiti zavest pravega BBQ-ja, obenem pa Slovenijo postaviti na zemljevid tekmovalnega BBQ-ja po KCBS licenci. Najprej smo 13. in 14. maja v Gostilni Gerbec na Igu pripravili KCBS weekend z dvema tečajema (še nekaj prostih mest vas čaka). Obišče nas team ameriških KCBS inštruktorjev, ki bodo vodili Cook Class in Judge Class za pridobitev licnece Certified BBQ Judge. Da bomo malenkost bolj zasijali, kot je to v navadi, smo povezali oba tečaja v 30 urni dogodek. Vsi, ki bodo obiskali Cook Class bodo torej izkusili pravi postopek BBQ-ja, ki se pripravlja preko noči, pred tem pa bili deležni predavanja KCBS Master BBQ Teacherja, g.Jima Johnsona. Jim in ostali ameriški team ostane z nami cel čas in delamo real BBQ! Kot pravi Jim sam: "I give cooks a talk about wood, charcoal, dry rub, bbq sauce, meat cuts, tips and tricks for competing. Basically everything a backyard cook needs to know to compete on the bbq circuit...", tako da ne skrbite. Tole je gotovo najboljši stik slovencev s pravimi BBQ mojstri do sedaj. Ne verjemite torej vsakemu napisu BBQ, ki ga vidite v mestu in pridite raje pogledat k nam na Ig, 13. in 14. 5. Nekaj mest je še prostih. ;)

P.S.:

Na začetku prejšnjega odstavka najdete besedo tekmovalni BBQ. Ja, letos v septembru na Zbiljskem jezeru organiziramo prvi slovenski KCBS Master Series BBQ Competition - Slovenia BBQ Open 2017. Tekmovanje šteje za KCBS svetovno prvenstvo in še nekaj evropskih prvenstev, tako da gre za izjemen premik za slovenski BBQ. Ekipe iz cele Evrope se zbirajo, med njimi tudi ena iz ZDA. Mi se trudimo naprej, da bo vse, kot si želimo. Stvar je torej zelo resna, le ne jemljite je preveč resno. BBQ connecting people!


398 views0 comments
bottom of page