top of page

Ooni, te male velike peči, ki so obrnile svet pice na glavo

Updated: Dec 7, 2023

Ali pa ga zares postavile na noge?


Na noč, ko se v Žarovnije HQ peljejo prve nove OONI KARU 16 peči in si mislim, kako bomo za praznike imeli kar nekaj opravka s to novo prav hudo pečko, me je nekaj spodbudilo k pisanju bloga po dolgem času.



V ozadju vsega, kar Žarovnije smo danes je vedno eno neskončno premlevanje, kaj nas je gnalo naprej v tistih prvih letih, za katere lahko prav romantično rečem, da so bila prelepa, naivna in preprosta. Pa saj vedno lahko čisto na kratko strnem, da so to ljubezen do ustvarjanja prave hrane, ogenja in dima in pa nekaj res izjemnih ljudi, s katerimi smo se na tej poti spoznali. Saj danes ni nič drugače, le vse je večje, ne vedno preprosto in pa naivnosti že dolgo ni več, kar je dobro. Smo pa tu da ostanemo. Zaključimo zgodovinsko ozadje z dejstvom, da je bil Ooni v igri že na začetku ob ProQ smokerjih, pa smo takrat lahko izbrali le eno znamko za začetek. Na to me je spomnil brat, ko je nekaj kasneje, takrat še Uuni, zares prišel v Žarovnije.



Ko smo po prvih štirih letih ugotovili, da nas bbq krč pozitivno popušča, se je naenkrat odprl celoten spekter outdoor kuharije. To je sicer osnovna ideja Žarovnij, a nas je low&slow filozofija zares vzela za prvih par let. Na plan so lahko prišle druge ali bolj prav rečeno prve ljubezni. Ena izmed njih tudi kruh. Z drožmi. Sam sem bolj kot ne iz entuziazma in preko knjig prišel do spoznanja, da obstaja nekaj takega, kot so droži. Analfabet socialnih omrežij pač. Od tam naprej veliko znanja dolgujem bolj kompetentnim ljudem na tem področju. Erik Bačar - IG @sourdoughexpirience bo pravi naslov, pa kasneje Andrej Jamnik - @Gourmetshop. Hvala obema za vse, kar sta delila in delita še naprej vsem znanja željnim.



Vrnimo se na naslovno temo. Uuni 3 pečko sem na začetku, po žarovniško, malodane vozil dnevno s sabo v avtu in pekel, kjer je naneslo. Z Erikom sva tako en dan preko spletnega pogovora ugotovila, da ni druge, kot da se v živo spoznava in da Uuni 3 mora nujno obeležit to spoznanje s svojo prisotnostjo. Tisti večer ob kaminu se je speklo nekaj izjemnih pic s testom izpod rok Erika, kakršnih še nisem imel priložnosti poizkusiti in spekle so se v mali pločevinasti pečki na lesne pelete. Neprecenljivo!



Odmik nazaj v začetek zgodbe Oonija je potreben za razumevanje tega bloga. Koliko od Vas pozna zgodbo o Uuni pečki? Originalno Uuni, danes Ooni.


Leta pred današnjo pizzanorijo, ko se zdi da je vse kar vemo o pizzi na novo napisano izpod peres novih prerokov, je v Londonu Kristian Tapaninaho ( ustanovitelj Ooni Ltd.) sanjal o svojem otroštvu na Finskem. Družina je imela pekarno. Vonj toplega kruha iz krušne peči je imel tako globoko usidran v nezavednem, da mu ni dalo miru. Resda se kruh lahko speče v domači pečici, a kot pravemu skandinavcu mu je bilo to povsem premalo. Iskal je ogenj, ki pride od drv in daje toploto, luč in varnost...in odlično skuhano hrano. Iskal je nekaj majhnega za teraso svojega stanovanja, a ni našel ničesar primernega. Zidana peč seveda ni bila opcija. Tu se je rodil prvi Uuni. Peč, ki je bila tako preprosto narejena izpod njegovih rok, a je dala vse kar je potreboval. Imela je kamen, poganjali so jo lesni peleti in namenjena je bila za peko preproste pizze. Kristian je razumel, da je pizza tisto, kar ima večina ljudi zelo rada, on pa je imel sedaj pred sabo Uuni pečko, ki bo peko z ognjem omogočila prav vsakemu. In tu se skriva bistvo. Vsakemu!



Ooni je danes prva peč na svetu v svojem razredu, ki gabje sam ustvaril in definiral. Njihov zadnji model KARU 16 je prva peč za domačo uporabo, ki jo priporoča združenje Associazione Verace Pizza Napoletana, priznano mednarodno telo za kakovost pizze Napoletane. In tu se skriva pomembno dejstvo. Govorim iz lastnih izkušenj. Ooni nam je omogočil, da smo se naučili razumeti osnovna tradicionalna znanja o peki, fermentaciji, kvaliteti sestavin prave pizze. Napoletana je kraljica in ko sva z Erikom spekla prvo je bilo veselje neizmerno. Ooni peč je v rokah pravega mojstra ali mojstrice odlično orodje in z vso gotovostjo lahko trdimo, da je ta ideja male peči premešala karte v svetu pice in ga dobesedno postavila na noge ob tem pa pravo peko pizze pripeljala v tisoče domov in tudi rodila nekaj odličnih novih pizzerij pri nas. Danes se doma pečejo boljše pice, kot v 95% picerij, saj so nesrečno obdobje zadnjih dveh let, ki še traja, mnogi znali pravilno izkoristiti. Toliko znanja o hrani, kuhanju in najboljših sestavinah, kot se je razširilo ve tem času, se ni prej z nobeno TV oddajo ali čem drugim (z izjemo Jamiea Oliverja v najboljših letih...spet moje izkušnje). Smo ponosni, da smo del zgodbe o pici, ki na svoj način spreminja družbo.


Medtem pa odštevamo zadnjih nekaj ur do trenutka, ko odpremo prvo škatlo z napisom OONI KARU 16 MULTI FUEL PIZZA OVEN. Ja....in smo zelo veseli, da jih gre spet kar nekaj takoj naprej v slovenske domove. Peklo se je in se bo - vsaj tu ni nobene dileme!


Poiščite nas v FB skupini: https://www.facebook.com/groups/oonikatnica/?ref=share


775 views0 comments
bottom of page