top of page
Writer's picturePeter Hajdu

Acme BBQ Rub ali domače je domače.....prvi originalni slovenski BBQ rub by Žarovnije

Updated: Dec 7, 2023

Pred leti, en januarski petek popoldan sem ugotovil, da po celo tedenskem ukvarjanju z receptom za moj prvi pastrami enostavno nisem pomislil kje bom dobil res dobre začimbe. Saj v kakem od centrov bi dobil mix pripravljenih začimb, a to ni to. Povsem naključno sem našel novo spletno trgovino in se zatopil v ponudbo. Vse so imeli...to pomeni, vse sestavine mešanice po original receptu lahko dobim pri njih. Zdaj pa težji del. Petek pozno popoldne...za spletno in običajno naročilo sem bil prepozen. Ostalo mi je le, da pošljem sporočilo. Odgovora nisem dolgo čakal in odpisal mi je Tomaž, eden od super ekipe Začimbe.si. Naročilo sem lahko osebno prevzel, kljub temu da sem se spomnil izven delovnega časa in še boljše, po receptu so mi mešanico tudi natehtali in pripravili količino za uporabo. O superiornosti mešanice nad tisto iz nakupovalnih centrov pa malo kasneje. No to je torej to. V tistem trenutku je bilo jasno da imam res dobrega dobavitelja začimb, ki jih zaradi večje porabe sam nisem vedno uspel niti nabaviti niti zmšeati, kot bi bilo treba. Kmalu smo se začeli pogovarjati malo širše in naročil sem po prve pol kile mojih treh rubov. Standard, BBQ beef in HOT. Potem pa spet šok.....moč rubov je bila nenavadno večja in Aleš mi je moral razjasniti, da kvaliteta začimb definira tudi odnose med med njimi in moč končnega rezultata. Mislim, da sva se v tistem trenutku strinjala, da gremo naprej. Dolgo je trajalo, a smo prišli. Kam pa....semle. :)

ACME BBQ BIG RED

Osnovnemu stilu klasičnega ruba za dimljenje smo dodali nekaj posebnih bolj aromatičnih sestavin za to, da ima BIG RED svoj res velik in zaokrožen okus in je odličen za vse, kar pripravljamo v smokerju. Zaradi sladkorja ni povsem primeren za direktno peko, odličen pa je za mariniranje mesa, ki ga kaseje spečemo nad ognjem. Nepogrešljiv je tudi za pripravo prave BBQ omake.

Nasvet: pomembno je, da rub nanesemo v tankem enakomernem sloju po celem kosu mesa. Če se delajo kupi ruba na površini mesa, bo ta grižljal imel premočan okus. Meso lahko po tem, ko ga narubamo tudi pustimo zavitega v plastično folijo čez noč v hladilniku ali pa ga postavimo direktno v smoker. Rebrca bodo na ta način še posebej dobra.

ACME BBQ COW BOY

Govedina je marsikje »kralj«, kadar je govor o žaru. Še posebno ameriški low&slow barbeque z zelo dolgim pečenjem v smokerju to odlično potrjuje. COW BOY rub je zato pripravljen posebno za beef brisket, short ribs rebra, goveje ličnice in podobne »čudno okusne« kose. Preverjeno je odličen tudi za hamburger in steak, kadar iščete nadgradnjo osnove, ki je preprosto sol in črn poper.

Nasvet: Obrezan brisket ali goveja prsa, enakomerno posujemo z rubom in pustimo, da se začimbe navlažijo z vlago kosa mesa. Po 12 do 15h urah počasnega dimljenja COW BOY resnično pride do izraza z noto kave in tasmanskega popra.

ACME BBQ HOT POT Ta rub smo izdelali z mislijo na perutničke, sladko pekoča rebrca, kot posip za krompirček in zelenjavo na žaru, omake in enolončnice kuhane nad ognjem ali preprosto bolj pikanten barbeque, zelo dobro se obnese tudi na dimljenihn ribah. Izjemen okus chipotla odpre apetit in nič hudega ne bo, če pikantno jed pripravite za začetek. Hvala bo zagotovljena.

Nasvet: HOT POT rub je zelo primeren tudi za izdelavo svežih pikantnih dipov ali kot posip na karamelizirani slanini. Posebno poglavje pa so sveže pikantne klobase pripravljene za žar ali smoker.

Rube najdete v spletni trgovini Žarovnije v pakiranju 500gr doza za posip, refil vrečki 400gr in 3x 100gr TRIS vseh rubov v malih posodicah za posip. Mi pa bomo zagotovo priskrbeli še kak nov rub in nove recepte. Srečno!


Uživajte! ☺



980 views0 comments

Kommentare


bottom of page