top of page
Writer's picturePeter Hajdu

Koseški čili in piranska sol na hladnem dimu

Updated: Dec 7, 2023


Za hladne dni se tole zelo dobro obnese. Naša domača bera je letos dala same ta hude ta rdeče. Potrebujemo čilije, piransko grobo nejodirano sol, pokrit žar ali smoker in ProQ Cold Smoke Generator s ProQ lesnim prahom po želji - okusi so različni. Manjši model se smodi 10 ur in za dobro predimljeno bero se zakuri dvakrat. Zakaj sol? Zato, ker se dimljena fino obnese in obenem prevzame še malo arome čilija. No vsaj našega, ki je bolj gajsten. Za dimljenje na rešetko postavimo kakšno mrežico, ki spusti dim skozi, a zadrži sol. Mi je nismo imeli, a je šlo kar dobro tudi s pekovskim papirjem. Čilije prerežemo in po želji očistimo seme. Lesni prah stresemo v CSG, kot na sliki, da je spirala vidna. S svečko na enem koncu podkurimo in ko se lepo kadi, ga postavimo na dno pokritega žara. Dodamo rešetko s čiliji in soljo in pokrijemo. Odprtine za zrak odpremo na polovico. In dimimo. Dva 10 urna kroga. Potem čilije posušimo v pečici ali dehidratorju na 60ºC. Z rezultatom pa previdno! Odlično pekoči so! Naslednjič pa sirčki in ostali mlečni apgrejdi.

(Cold) Smoking is good for you!

239 views0 comments
bottom of page