top of page

Zakaj moj smoker ni ameriški, kjer je BBQ doma?

Updated: Dec 7, 2023


Ne vem. Nikoli ne bi rekel oz. prisegel bi, da bi se moji družini kotlov in kotličkov po kleteh, balkonih in atrijih bližnje in daljne familije zagotovo pridružil še manjkajoči kotel iz iste fabrike. Pa ne. Ironično velja tista o zarečenem kruhu, ki se ga vedno največ poje. No ampak tale je dober. Perfekten. In ni iz Amerike.

Pred zadnjo zimo sem ob spremljanju blogerskih zapisov in forumov na temo kuharije in BBQ-ja naletel na dokaj šokantno reč. V Angliji obstajajo ljudje, ki so pravoverni BBQ friki. Frik sem tudi jaz, ampak tile so celo tako veliki friki, da so oblikovali in izdelali svoje smokerje - MacsBBQ. Žilica je utripala vedno bolj. V življenju sem bil na enem takem razpotju. Vedel sem, da je pred mano novo obdobje, a niti v sanjah si nisem predstavljal, kaj bo leto 2016 prineslo meni in mojim nabližjim. Prejšnjih 5 let mojega življenja sem se bolj posvečal učenju BBQ umetnosti in ga vzel kot filozofijo. In sem tipkal. Malo entuziastično si včasih zamišljam, da lahko naredim ravno karkoli se mi tisti moment zdi prav. In zdelo se mi je prav, da napišem mail MacsBBQ. Nisem imel veliko za pokazat. Kar gledate in berete sedaj, tega še ni bilo.

Potem sem naredil Žarovnije. Par let le v najinih glavah skrita ideja je začela živeti. Zdelo se mi je fajn. Užival sem ob vsakem ogledu moje strani in novemu "všečku".

Do jeseni se je nekaj lepih slikic in zapisov že nabralo. Tudi blog je vmes dobil nekaj novih zapisov. Pa ne tale blog. Stari blog na Dva metra kuhne. No in sem tipkal dalje. Napisal nekaj stavkov. Dodal stran bloga in FB stran Žarovnij in jih vprašal, če so za, da bi jih predstavljal pri nas in poizkusil prodat kak smoker. Kar se je zgodilo potem je verjetno ena tistih "Once in a life time....", saj me je v prvem odgovoru že čakal pozitiven odgovor. Karma click - click.

Odgovor je pred vami. Sem Peter Hajdu, kmalu oče, že 20 let in še vedno zaljubljen v svojo drago, končno inženir grafične tehnologije in predstavnik znamke ProQ za Slovenijo. Vodim ProQ Smokers Slovenija in Žarovnije in z Mesarijo Marinček sem ustvaril znamko BBQ CUTS, da lahko vsak pravoverni BBQ frik dobi svoj kos mesa.

Je šele začetek, a z velikim ciljem nekje naprej. Daleč, mogoče pa celo bolj blizu, kot si mislim. Zdaj lahko živim in širim pravega BBQ duha za tiste ljudi, ki ga začutijo in razumejo. To je že veliko. Nekaj nas je že, zdaj delamo skupaj. In vse to z angleškim smokerjem.

663 views0 comments
bottom of page